Vinter på Berga gård. Snö och sol

About the author : MindmeF

mindme berga gård

Berga gård i Danderyd

mindme berga gård

Berga gård

Mindme bedriver sedan årsskiftet 20/21 verksamhet på Berga gård i Danderyd. Vår plan är att kontinuerligt utveckla gården.

Nu råder full aktivitet på Berga gård och vårt stadsbruk tar form. Vi har anlagt ett 800 kvm friland med odlingsbäddar för blommor, kryddor och grönsaker. Trädgården och odling växer fram och vår vardag med sysslor och arbetsuppgifter likaså. Vi arbetar med ekologisk odling.

Aktiviteter under 2023

Berga gård är vår arbetsplats varje dag under året. Nu tar vi även steget och öppnar även upp en gårdsbutik för en blomstrande tillvaro.

Till det kommer vi även i år delta i Danderyds Konstrunda, arrangera Halloweenfest och – kanske – något extra till jul.

Berga gårds framtid

Vår målsättning är att det ska vara en levande plats där allmänheten kan få ta del av konst och trädgård i olika former. Vi kommer söka olika samarbeten i närområdet. Berga gård har ett stort kulturhistoriskt värde vilket framgår i Danderyds kulturmiljö handbok. Det blir vår utgångspunkt för det vi kommer göra på gården. Om ni har några frågor får ni gärna ringa eller skicka ett mail till oss. Om någon vill se gården behöver ni kontakta oss innan så bestämmer vi en tid för visning.

Hänt sedan starten

Mindme flyttade in på Berga Gård under pandemin och kunde inte öppna upp någon verksamhet. Men vi arrangerade en Vårsalong genom Öppet Fönster inspirerad av Sigrid Hjertén och börja planera odling och renovera inomhus. September 2021 var vi sedan med på Danderyds Konstrunda och hade öppet för besök under hela september med vår utsättning ”Är alla med?” i samverkan med konstnär Cecilia Lindberg. Vi har anordnat en välbesökta och lyckade Halloweenfester för personer och familjer med med diagnos inom NFP, autism och intellektuell funktionsnedsättning med DJ Spooky, TipsQuiz och Spökjakt i trädgården. Till det har vi firat Valborg, Nationaldagen, Midsommar och jul tillsammans.

Berga gårds historia

Berga gård har troligen funnits som gård sedan vikinga- och medeltiden. Gården var ett självständigt jordbruk fram till 1570-talet då det övertogs av Djursholmsgodset. Jordbruksverksamhet pågick fram till 1960-talet. Danderyds köping, idag Danderyds kommun köpte gården och påbörjade en omfattande renovering.

De äldsta delarna är från 1700-talet och har byggts till flera gånger efter det. Nuvarande utseende fick gården i början av 1800-talet.