mindme TRÄDGÅRDSSTUDIO

Odlingsåret

TRÄDGÅRD

Odlingsåret

2022 tog vi i ordentligt och anlade ett 800 kvm friland för odling av grönsaker och blommor på Berga gård. Resultatet blev över våra förväntningar och nu kan vi knappt vänta till 2023 års odlingssäsong.

I början av juni kom grävskopa och två lastbilar med jord. När värmen kom och solen brände hackade, krattade och grävde vi. Planerade frön och lite förodlat. Sen växte det. Massor! Vi kunde plocka buketter, majs, pumpor, bönor, morötter, rädisor stora som rovor (hann inte med) och mycket mer.

2021 rensades och renoverades jordkällaren har rensats, rabattkanter lyftes fram, inventering av Berga Gårds träd och blommor skedde och vi ordnade med möbler, verktyg och planteringar. Vi utökade våra odlingar i och med Berga gård. Tidigare har vi haft två stadsodlingar om totalt ca 300 kvm. Nu har vi ca 1300 kvm och 7000 kvm park.

Mångfaldens trädgård fortsätta att vara i fokus även framöver för att skapa de bästa förutsättningarna för våra vänner småkrypen.

Årstider

Vi arbetar med att utveckla våra odlingar. Det är mycket att tänka på, allt från marktäckning, jord, kompost, gödsling, växelbruk, redskap, växtskydd, bevattning till rensa ogräs. Vår målsättning är att odla året runt. Växter behöver ca 10 timmar dagsljus vilket blir svårt november-februari. Då är det möjligt att odla inomhus vilket vi gör.

Plantering

Vi planterar främst grönsaker och sommarblommor från frö, men även mycket dahlior och liljor. Vi glömmer heller inte höstlökarna. Vi har även en enklare köksträdgård med kryddor, rabarber, hallon och smultorn. I vår trädgård finns äpplen, päron och vindruvor.

Humlor, bin, maskar och nyckelpigor är våra hjälpsamma trädgårdsmästare. Vi tänker alltid biologisk mångfald när vi planerar våra odlingar och verksamhet i övrigt.

Vårt arbete fortsätter inom jordförbättring och att använda ekologisk jord. Samlar mycket växtdelar och arbetar med kompostering och bokashi. Vi behöver lära känna jorden bättre. Under föregående säsonger startade vi upp en kompost som vi redan har nytta av.