mindme green

Odlingsåret

TRÄDGÅRD

Odlingsåret

2021 utökade vi våra odlingar i och med Berga gård. Tidigare har vi haft två stadsodlingar om totalt ca 300 kvm. Nu har vi ca 1300 kvm och 7000 kvm park.

Vi har påbörjat flera spännande projekt inom det gröna området och trädgård. Jordkällaren har rensats och renoverats, rabattkanter lyfts fram, inventering av Berga Gårds träd och blommor har skett och vi har ordnat med möbler, verktyg och planteringar. Mångfaldens trädgård kommer vara i fokus även under 2022 för att skapa de bästa förutsättningarna för våra vänner småkrypen.

Årstider

Vi arbetar med att utveckla våra odlingar. Det är mycket att tänka på, allt från marktäckning, jord, kompost, gödsling, växelbruk, redskap, växtskydd, bevattning till rensa ogräs. Vår målsättning är att odla året runt. Växter behöver ca 10 timmar dagsljus vilket blir svårt november-februari. Då är det möjligt att odla inomhus vilket vi gör.

Plantering

Vi planterar främst sommarblommor från frö, men även mycket dahlior och liljor. Vi glömmer heller inte höstlökarna. Vi har även en enklare köksträdgård med kryddor, rabarber, hallon och smultorn. I vår trädgård finns äpplen, päron och vindruvor.

Humlor, bin, maskar och nyckelpigor är våra hjälpsamma trädgårdsmästare. Vi tänker alltid biologisk mångfald när vi planerar våra odlingar och verksamhet i övrigt.

Vi fortsätter vårt arbete inom jordförbättring och att använda ekologisk jord. Under 2021 har vi samlat mycket växtdelar och arbetar med kompostering och bokashi. Vi behöver lära känna jorden bättre. Under föregående säsong lyckades vi starta upp en kompost som vi redan i år kan ha nytta av.