mindme berga gård

Berga gård i Danderyd

mindme berga gård

Berga gård

Mindme bedriver sedan årsskiftet 20/21 verksamhet på Berga gård i Danderyd. Vår plan är att kontinuerligt utveckla gården.

Vi kommer genomföra fotoutställningar inom Minecraft under 2022. Vår planering av odlingen på gården är färdig och vi påbörjar arbetet så snart vädret tillåter. Förhoppningsvis kommer även Covid-19 situationen förbättras så vi kan öppna upp för allmänheten.

Aktiviteter under 2021

Berga gård är vår arbetsplats varje dag under året. Vi arrangerade även vi en Vårsalong genom Öppet Fönster inspirerad av Sigrid Hjertén, var med på Danderyds Konstrunda i september och hade öppet för besök under hela september med vår utsättning ”Är alla med?” i samverkan med konstnär Cecilia Lindberg. Vi anordnade en välbesökt och lyckad Halloweenfest för personer och familjer med med diagnos inom NFP, autism och intellektuell funktionsnedsättning med DJ Spooky, TipsQuiz och Spökjakt i trädgården. Till det har vi firat Valborg, Nationaldagen, Midsommar och jul tillsammans.

Berga gårds framtid

Vår målsättning är att det ska vara en levande plats där allmänheten kan få ta del av fotokonst och trädgård i olika former. Vi kommer söka olika samarbeten i närområdet. Berga gård har ett stort kulturhistoriskt värde vilket framgår i Danderyds kulturmiljö handbok. Det blir vår utgångspunkt för det vi kommer göra på gården. Om ni har några frågor får ni gärna ringa eller skicka ett mail till oss. Om någon vill se gården behöver ni kontakta oss innan så bestämmer vi en tid för visning.

Berga gårds historia

Berga gård har troligen funnits som gård sedan vikinga- och medeltiden. Gården var ett självständigt jordbruk fram till 1570-talet då det övertogs av Djursholmsgodset. Jordbruksverksamhet pågick fram till 1960-talet. Danderyds köping, idag Danderyds kommun köpte gården och påbörjade en omfattande renovering.

De äldsta delarna är från 1700-talet och har byggts till flera gånger efter det. Nuvarande utseende fick gården i början av 1800-talet.